Відкритий урок з охорони праці на тему: "Отруєння та перша медична допомога"

Міністерство освіти і науки молоді та спорту України

Управління освіти і науки Миколаївської облдержадміністрації

Миколаївський професійний ліцей торгівлі та ресторанного сервісу

Методична розробка

відкритого уроку

з предмету

“Охорона праці”

Тема: Отруєння і перша допомога потерпілому

Група: К – 158

Професія: кухар

Курс: 1

Дата проведення: 25. 11. 2014.

Викладач: Таран

Надія Володимирівна

Надія Володимирівна

Розглянуто на засіданні

методичної комісії:

Протокол № 4 від 11.11.14.

Голова методкомісії:

_________ Таран Н.В.

Миколаїв, 2014

Тема програми: Надання першої допомоги потерпілим ри нещасних випадках

Тема уроку: Ознаки отруєння і перша допомога потерпілому

Мета уроку:

навчальна: ознайомити учнів з поняттям отруєння, розглянути види та симптоми отруєнь, отримати знання про надання першої допомоги потерпілому при отруєнні, що необхідно знати майбутньому кухарю про отруєння перед тим як піти працювати на підприємства громадського харчування;

розвиваюча: розвивати логічне мислення, мовлення учнів, науковий світогляд, естетичний смак, вміння аналізувати та робити висновки;

виховна: виховувати творчу ініціативу, уважність, спостережливість, інформаційну культуру учнів.

Тип уроку: урок засвоєння нового матеріалу

Вид уроку: інформаційно – розвиваючий

Місце проведення: учбовий кабінет з охорони праці.

Методика проведення: роз’яснення з елементами бесіди, проектна технологія: показ відео журналу: «Рекомендації: Будьте здорові!», «Харчові отруєння», «Отруєння грибами», «Отруєння чадним газом», «Отруєння алкоголем», Життя без тютюну, алкоголю, наркотиків», «Наркоманія», «Обирай здоровий спосіб життя», самостійна робота учнів

з планом – конспектом у вигляді буклету, опитування у формі гри «Квіточка - семипелюсточка», фронтальне та усне опитування.

Дидактичне забезпечення: буклети, квіточка-семипелюсточка, мініплакати.

Матеріально – технічне забезпечення: мультимедійний проектор, ноутбук.

Міжпредметні зв’язки: виробниче навчання, безпека життєдіяльності, анатомія, соціологія, естетичне виховння, основи медичних знань, захист Вітчизни.

Література для підготовки до уроку викладача:

1. Буянов В.М. Перша медична допомога - М.: Медицина, 1978.

2. Велика медична енциклопедія / Гол. ред. Б.В. Петровський .- Т.18 - М.: Радянська енциклопедія, 1982.

3. Винокурова Л.Е., Васильчук М.В., Гаман М.В. «Основи охорони праці», К. «Вікторія» 2001.

4. Жидецький В.П., Джигирей В.С., Мельников О.В. Основи охорони праці. Навч. посібник.-Львів: Афіша, 2000.

5. Рожінского М.М., Катковський Г.Б. Надання долікарської допомоги. - М.: Медицина, 1980.

Хід уроку

1. Організаційна частина:

1. Перевірка наявності учнів.

2. Перевірка готовності учнів до уроку.

2. Актуалізація опорних знань учнів:

1. 1. Повідомлення теми та мети уроку.

2. 2. Мотивація уроку.

За даними Всеукраїнської організації охорони здоров’я щороку від отруєнь помирає понад 250 000 чоловік. Показники гострих отруєнь в Україні зростають і складають вже 25-40 випадків на 10 000 населення. Спостерігається збільшення побутових (випадкових, алкогольних, наркотичних, лікарських) отруєнь серед дітей та підлітків. Ця біда може торкнутись кожного.

Для майбутніх кухарів на сучасному ринку громадського харчування виникає необхідність вивчення теми отруєння, щоб отримати знання про необхідність надання першої допомоги потерпілому при отруєнні.

3. Опитування учнів «Квіточка-семипелюсточка»: 7 бажаючих учнів зривають по одиному пелюсточку з квіточки, читають питання та дають відповідь на нього.

1. Що таке перша медична допомога? (комплекс невідкладних медичних заходів, які проводяться людині, що раптово захворіла або постраждала, на місці пригоди та під час її транспортування до медичного закладу)

2. Перелікуйте види нещасних випадків (травми, опіки, удари електричним струмом або блискавкою, укуси комах або інших представників флори і фауни, професійні захворювання та отруєння)

3. Етапи штучного дихання. (очистити ротову порожнину від слизу, крові, інородних тіл, пальцем обернутим у носову хустку або марлю, покласти потерпілого на спину та максимально запрокинути йому голову так, щоб язик не закривав гортань; закрити ніс потерпілому, зробити максимальний вдих та охопив губами рот потерпілого зробити максимальний видих; перші 5 – 10 вдувань зробити швидко за 20- 30 секунд, інші зі швидкістю 15 вдувань за хвилину до появи самостійного дихання)

4. Коли і як робити непрямий масаж серця? (робиться при умові коли пульс на сонній артерії відсутній, визначити точку на два пальці вище нижнього краю грудини та покласти на неї долоню однієї руки, а на тильну поверхню першої – долоню другої руки, високо піднявши пальці вгору; товчками натискати на грудину з частотою 60 – 80 разів за хвилину до появи серцебиття)

5. Назвіть види та першу допомогу при кровотечах. (артеріальна: накласти джгут, джгут – закрутку або здавлюючу пов’язку, венозна: накласти ватно – марлеву пов’язку, капілярна)

6. Назвіть види та першу допомогу при опіках. (опік 1 ступеня – почервоніння та набряки шкіри – холодна вода або лід, пантенол, стерильна пов’язка; опік 2 ступеня – пухирі – пантенол, стерильна пов’язка.; опік 3 ступеню – розриви кровоносних судин та шкіри – пантенол та направити до лікарні; опік 4 ступеню – обуглювання тканин – закутати у тканину та доправити до лікарні; при опіках очей варто робити холодні примочки з розчину борної кислоти 1/2 чайної ложки на склянку води і негайно направити потерпілого до лікарні.)

7. Чим людина може отруїтись? (харчами, грибами, чадним газом, алкоголем, токсичними та наркотичними речовинами). -

-3. Формування нових знань:

1. Пояснення послідовності роботи учнів на уроці.

План

1. Поняття отруєння.

2. Ознаки та перша допомога потерпілому при:

а) харчових отруєннях;

б) отруєннях оксидом вуглецю;

в) отруєннях алкоголем, токсичними та наркотичними речовинами.

Сьогодні на уроці ми подивимось цікаві матеріали відеожурналу з нашої теми.

1.Розгорнем першу сторінку відео журналу: «Рекомендації: Будь здоров!» 06:30.

Фронтальне опитування:

- Яких правил на свята рекомендують дотримуватись лікарі?

(- починати їсти зі страв з м’яса, а не з салатів;

- не лягати відпочивати після їжі, а більше рухатись;

- поменше вживати жирної їжі;

- якщо переїли – прийняти ентеросорбенти – активоване вугілля або біле вугілля )

2. Розповідь викладача з використанням міні - плакатів:

Отруєння – це тяжке захворювання, яке сталося внаслідок проникнення до організму різних отруйних речовин.

Отрута може надходити до організму різними шляхами: через рот, дихальними шляхами, через шкіру, через ін’єкції.

Найбільш частими причинами отруєння є отруєння неякісною їжею, особливо грибами, чадним газом, медикаментами, кислотами і лугами, алкоголем, токсичними та наркотичними засобами.

2. Розгорнем другу сторінку відео журналу: «Харчові отруєння» 02:30.

Фронтальне опитування:

- Якими продуктами харчування найчастіше можна отруїтись? (сметана, молоко, кондитерські вироби, ранні овочі та фрукти)

- Які рекомендації лікарів, щоб уникнути харчового отруєння?

(не купувати їжу на стихійних ринках;

дочекатись природного дозрівання овочів та фруктів).

3.Самостійна робота з планами – конспектами у вигляді буклетів.

Ознаки харчового отруєння: слабкість, нудота, блювання, біль у животі, пронос, спрага, підвищення температури тіла, слабий пульс, судоми.

Допомога: промити шлунок (випити 1,5 – 2 л води та викликати блювання), дати активоване або біле вугілля, потім міцного чаю, але не їжу. Після 1 – 2 годин дати проносне: 2 столових ложки солі на 1 склянку води, для зменшення всмоктування отрути можна дати 2 яєчні білки на1 л води або молоко.

3. Розгорнем третю сторінку відео журналу: «Отруєння грибами» 01:50.

Фронтальне опитування:

- Який самий отруйний гриб? (бліда поганка)

- Які симптоми отруєння грибами? (нудота, блювота, пронос)

4. Розгорнем четверту сторінку відео журналу: «Отруєння чадним газом» 00:21.

Фронтальне опитування:

- Яких правил слід дотримуватись, щоб уникнути отруєння чадним газом?

(правил безпечного використання опалювальних газових приладів,

регулярно провітрювати приміщення при використанні газових приладів)

Причини отруєння чадним газом: вдихання чадного газу, продуктів горіння, диму. Ознаки: яскраво-рожева шкіра, запаморочення, нудота, судоми, знепритомніння.

Допомога: забезпечити свіже повітря, звільнення від одягу, який утруднює дихання, дати понюхати нашатирний спирт, холодний компрес на голову і груди, дати гарячий чай або каву.

5.Розгорнем п’яту сторінку відео журналу: «Отруєння алкоголем» 08:16.

- Які симптоми отруєння алкоголем? (блідота, нудота, зменшення або збільшення зіниць ока, почервоніння шкіри)

- Чи можна приймати алкоголь після посту? (ні)

Ознаки: головний біль, слабкість, нудота, запаморочення або знепритомніння.

Допомога: голова повинна бути вище тулубу, дати понюхати нашатирний спирт, промити шлунок, дати міцний чай.

6.Розгорнем шосту сторінку відео журналу: «Життя без алкоголю, тютюну, наркотиків» 01:56.

- Яке місце у світі займає Україна за кількістю викурених цигарок на1 громадянина? (друге)

7.Розгорнем сьому сторінку відео журналу: «Наркоманія» 03:09.

- До чого призводить вживання наркотиків? (до смерті)

4. Закріплення нового матеріалу:

Усне опитування для закріплення матеріалу:

· Що таке отруєння?

· Якими шляхами отрута може попасти до організму людини?

· Які найчастіші причини отруєння?

· Які ознаки харчового отруєння?

· Яку першу допомогу надають потерпілому при харчовому отруєнні?

· Які ознаки отруєння оксидом вуглецю?

· Яку першу допомогу надають потерпілому при отруєнні оксидом вуглецю?

· Які ознаки отруєння алкоголем, наркотичними, токсичними речовинами?

· Яку першу допомогу надають потерпілому при отруєнні алкоголем, наркотичними, токсичними речовинами?

8.Розгорнем заключну сторінку відео журналу: «Обирай здоровий спосіб життя» 02:08.

5. Підведення підсумків:

1. Аналіз діяльності учнів у процесі всього уроку.

2. Повідомлення та обґрунтування оцінок.

3. Домашнє завдання:

Домашнє завдання:

1). Вивчити конспект;

2). Читати сторінки 143 – 144 підручника «Основи охорони праці»

Винокурова Л.Е., Васильчук М.В., Гаман М.В., К. «Вікторія» 2001.

/Files/images/PB250250.JPG/Files/images/PB250254.JPG/Files/images/PB250251.JPG/Files/images/PB250252.JPG/Files/images/PB250255.JPG
Кiлькiсть переглядiв: 948

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.