/Files/images/vihovna_robota_2/инклюзивная.JPG/Files/images/vihovna_robota_2/Инклюзивное_образование.png


Миколаївський професійний ліцей торгівлі та ресторанного сервісу – один з найстаріших в місті. 2016 року він відсвяткував свій 90-річний ювілей. Ми готуємо кваліфікованих робітників за такими професіями, як кухар, кондитер, продавець продовольчих і непродовольчих товарів, майстер ресторанного обслуговування. На початку 2000-х років до нас звернулося курівництво Українського товариства глухих з проханням відкрити на базі нашого ліцею групу, де могли б отримати робочу спеціальність випускники Миколаївського інтернату для глухих і слабочуючих дітей. В 2002 році ми набрали першу групу, де учні з вадами слуху навчалися за професією «Кондитер».

За 14 років ми випустили більше 150 кондитерів 4 розряду з числа осіб з вадами слуху. В нашому ліцеї в групах інклюзивної освіти навчаються не тільки мешканці Миколаєва та області. До нас приїжджають і з інших регіонів України. Нашою основною метою в роботі з учнями з інвалідністю є перетворення їх на спеціалістів високого класу, які зможуть успішно конкурувати на ринку праці із людьми, що не мають проблем зі здоров’ям.

Дітям з вадами слуху потрібно більше часу на засвоєння практичних навиків. Тому ми скористалися можливістю, наданою нам чинним законодавством, і адаптували робочу навчальну програму, збільшивши в ній кількість годин, відведених на виробниче навчання і практику. Звичайні кондитери навчаються 1,5 року, діти з вадам слуху – 2 роки. В групах інклюзивної освіти навчається 8-10 чоловік. Урок в них триває 45 хвилин, з яких на навчальний процес відводиться 35 хвилин. Під час уроку ми широко використовуємо роздатковий матеріал, плани-конспекти, наочність.

Кожна група має свого сурдоперекладача. На початку нашої роботи з такими дітьми сурдоперекладач був окремою штатною одиницею. З досвідом ми зрозуміли, що така схема роботи не дає того результату, який ми очікували. Тому наш сурдоперекладач вивчився на кондитера і зараз виконує функції також майстра виробничого навчання. Наш ліцей має власний учбовий кондитерський цех, укомплектований всім необхідним обладнанням, посудом і інвентарем. Тут майбутні кондитери проходять виробниче навчання і виробничу практику.

В кондитерському цеху учні не тільки відпрацьовують теми за програмою, але й виробляють кондитерську продукцію, яка реалізується майбутніми продавцями в нашому учбовому магазині «Марійка». Навчаючись на 4 розряд, учні відпрацьовують професійні навички в цеху ліцею та на підприємствах міста. Власники підприємств задоволені нашими дітьми, бо вони самостійні і не потребують постійного нагляду зі сторони.

Після закінчення нашого закладу багато хто з учнів з вадами слуху лишається працювати на підприємствах, де вони проходили виробничу практику. Бажаючі можуть продовжити навчання за фахом в вищих навчальних закладах, вступаючи без ЗНО та вступних іспитів на 2 курс. Під час навчання ми приділяємо велику увагу соціалізації таких дітей. Адже більшість випускників інтернатних закладів погано пристосовані до існування в соціумі. Ми залучаємо їх до всіх заходів, що проходять на рівні ліцею та області. Серед наших випускників є багато спортсменів, в тому числі – паралімпійскі чемпіони з плавання і легкої атлетики.

В цих групах проводяться позаурочні заходи, в яких беруть участь батьки і друзі учнів, а також представники Українського товариства глухих. Серед учнів з вадами слуху багато творчо обдарованих дітей. Їх часто можна побачити на сцені як в сольних виступах, так і в постановках, де задіяні чуючі діти. Це дає можливість навчити чуючих і нечуючих учнів основам спілкування між собою, допомагає випускникам інтернатних закладів позбавитися від комплексів, дає їм можливість відчути себе визнаними суспільством.

Така робота приносить свій результат. Наші випускники – справжні професіонали, конкурентоспроможні на сучасному ринку праці!

Кiлькiсть переглядiв: 585

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.